Selecteer een pagina

Is uw machine bestand tegen cyberaanvallen?

Week 41 2018 was de week van de cyberveiligheid. Misschien heeft u daarom naar uw administraties gekeken om te checken of er risico’s zijn dat persoonsgegevens van medewerkers, klanten e.d. niet op straat kunnen komen te liggen.
Echter, als het gaat om cybercriminaliteit zijn er veel meer systemen die voor uw bedrijf risico’s met zich meebrengen, zoals bijvoorbeeld de productieplanning. Via het intranet van uw planningsafdeling wordt de machine van informatie voorzien: maar een kleine wijziging in die digitale opdracht kan grote gevolgen hebben: u maakt te weinig product waardoor uw klant in de problemen komt, of u blijft opeens zitten met een overschot aan onverkoopbaar product. Het is zelfs mogelijk dat er een product wordt gemaakt wat helemaal niet geproduceerd had moeten worden met alle mogelijke financiële en logistieke gevolgen van dien….
Ook uw systeem dat ervoor zorgt dat de productopbouw via het netwerk naar de assemblagelijn gaat, kan gehackt worden. Een kleine mutatie in dit systeem kan de productielijn stil zetten (omdat onderdelen niet passen) of er ontstaat een eindproduct met een ingebouwd defect. Bij kritieke producten zoals bijvoorbeeld medicijnen of gevaarlijke stoffen wilt u natuurlijk geen enkel risico lopen dat er iets ongevraagd wijzigt in de receptuur.
U gaat ervan uit dat bovenstaande voorbeelden onder uw administratieve processen vallen en die heeft u immers goed beveiligd. Maar die administratieve processen zijn direct gelinkt aan uw productiemachines … De aansturing daarvan heeft vaak –al dan niet bewust– direct verbinding met het intranet of zelf het internet. Een paar vragen bij wijze van voorbeeld:
• Kunt u uw procescomputer via het intranet of zelfs via internet benaderen?
• Hoeveel leveranciers (of voormalig leveranciers) kunnen via internet inloggen in uw besturingssysteem? Dat is immers handig bij het inregelen van machines of het zoeken naar een storing al dan niet op afstand.
• En hoe zit het met de wachtwoordbeveiliging van uw machines? Heeft uw procescomputer nog steeds hetzelfde default wachtwoord (een handige reeks die inmiddels iedereen weet)?
Heb ik u aan het twijfelen gebracht? Dan is het zeker tijd om actie te nemen!
Eerland Advies kan u daarbij ondersteunen!

Call Now ButtonStel uw vraag!